Lyhytjänteisen pörssikeinottelun hyödyllisyydestä

Kristillisdemokraattien EU-politiikan yksi tavoite on ottaa käyttöön 0,5% suuruinen pörssivero koko EU:n alueella. Veroa perittäisiin aina kun osakkeet vaihtavat omistajaa. Kristillisdemokraattien mukaan ”Vero suuntaisi pörssikauppaa nykyistä pitkäjänteisemmäksi sijoitustoiminnaksi.”

Pörssisijoittaminen on varmasti useimpien mielestä talouden kannalta hyödyllistä toimintaa. Yritykset saavat toiminnalleen pörssin kautta rahoitusta, ja jakavat sitten voittojaan osakkeenomistajille jotka yritysten toimintaa ovat rahoittaneet. Hieman epäselväksi kuitenkin jää, miksi kristillisten mielestä pörssikaupan tulisi muuttua nykyistä pitkäjänteisemmäksi toiminnaksi.

Oletetaan kaksi erilaista sijoittajaa, sijoittaja A, joka omistaa yhtä pörssiosaketta tietyllä summalla eikä käy osakkeillaan kauppaa lainkaan, ja sijoittaja B, joka omistaa useita osakkeita samalla summalla kuin A, ja lisäksi käy niillä aktiivisesti kauppaa. Osakesijoittaja A:sta voitaisiin käyttää siis nimitystä pitkäjänteinen osakesäästäjä, ja sijoittaja B:stä nimeä lyhytjänteinen pörssikeinottelija.

Kumpikin sijoittaja on osallistunut yhtä suurella summalla yritysten rahoitustarpeiden täyttämiseen. A:n panos on auttanut vain yhtä yritystä kun taas B:n panos on jakautunut useamman yritysen tarpeisiin. Koska sijoittajien salkut ovat yhtä suuret, heidän rahoituspanoksensa ovat siis kokonaisuudessaan yhtä suuret ja heidän aiheuttamansa rahoituksellinen hyöty pörssiyrityksille yhtä suuri. Sijoittaja B on kuitenkin lisäksi edistänyt aktiivisella kaupankäynnillään osakemarkkinoiden likviditeettiä.

Epälikvidi osake ei ole hyvä sijoituskohde koska siitä ei saa helposti rahojaan takaisin. Yritykset jotka listautuvat pörssiin, ja joiden osake on oletettavasti epälikvidi, saavat osakkeistaan listautumisvaiheessa vähemmän rahaa kuin yritykset joiden osake on oletettavasti likvidi. Sama pätee myös jo pörssissä oleviin yrityksiin, jotka toteuttavat uusmerkinnän.

Paitsi että B:n aktiivinen kaupankäynti hyödyttää pörssiyrityksiä korkeampien listautumishintojen muodossa, se hyödyttää myös muita osakesijoittajia jotka haluavat ostaa tai myydä osakkeita, sillä B:n kaltainen aktiivinen toimija edesauttaa sitä että joku toinen pystyy ostamaan tai myymään osakkeita halutessaan.

Sijoittaja B on siis aktiivisesta kaupankäynnistään johtuen hyödyllisempi talouselämälle kuin sijoittaja A.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: