Äänestämisen kannattavuudesta

Vaaleissa äänestäminen ja huutokaupassa käyminen ovat osittain samankaltaisia tapahtumia. Kummankin hyödyllisyys yksittäiselle osallistujalle on sitä pienempi, mitä enemmän tapahtumalla on osallistujia.

Huutokaupassa on turha kuluttaa aikaansa mikäli osallistujia on paljon. Tällöin hinnat nousevat korkeiksi ja todennäköisyys sille, että tilaisuudesta tulisi ylipäätään ostettua mitään, laskee.

Äänestämiseen pätee sama sääntö. Mikäli äänestämisprosentti on korkea, nousevat ehdokkaiden äänimäärät suuriksi, ja yhden äänen suhteellinen vaikutusmahdollisuus laskee.

Äänestämisen kannattavuutta voi arvioida miettimällä mikä on rahasumma, jonka olisi valmis maksamaan siitä että oma ehdokas pääsee läpi. Äänestämisestä koituvan rahallisen hyödyn voi arvioida kertomalla tämän summan arvioidulla äänestämässäkäymisen tuottamalla läpimenon lisätodennäköisyydellä.

Esimerkiksi presidentinvaalien toisella kierroksella, jossa on siis vastassa kaksi ehdokasta, annetaan oletettavasti n. 3 miljoonaa ääntä. Yhden äänen tuottama ehdokkaan läpimenon lisätodennäköisyys lienee arviolta 1/100 000. Jos rahallinen hyöty oman ehdokkaan läpimenosta on arviolta 100 euroa, koituu äänestämässä käymisestä 100/100 000 = 0,001 euron rahallinen hyöty. Äänestäminen ei siis näillä alkuarvoilla ole kovin rationaalista toimintaa.

”Jos kaikki ajattelisivat noin, niin kukaan ei kävisi äänestämässä” -väitteen kuulee usein aiheesta keskusteltaessa. Tähän voi vastata vaikkapa sanomalla, että kävisi luultavasti äänestämässä, jos etukäteisarvioitu äänestysaktiivisuus alittaisi rajan jolla omasta äänestämisestä tulisi kannattavaa, tai mikäli äänestämisestä maksettaisiin äänestyspaikalla palkkio.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: