Asuntokuplasta

Suomessa on asuntohintaindeksin mukaan asuntokupla. Kuplan ovat luoneet suomalaiset kuluttajat luullessaan asuntojen hintojen nousevan loputtomiin. Pankit ovat avustaneet kuplan luomisessa holtittomalla lainapolitiikallaan, sillä ne hyötyvät kuplan syntymisestä ja sen puhkeamisesta. Kuplan puhjetessa pankit saavat lainojen vakuuksina olevia asuntoja itselleen edullisesti.

Ohessa esimerkkilaskelma aiheesta:

1. Ostat asunnon 200 000 eurolla. Maksat asunnon säästöilläsi, joita sinulla on 30 000 euroa, ja ottamalla asuntoa vastaan 170 000 euron lainan pankista.

2. Maksat pankille 50 000 euroa lainanlyhennystä sekä 20 000 euroa korkoja muutaman vuoden kuluessa.

3. Jossain vaiheessa asuntokupla puhkeaa ja asuntosi markkinahinta puolittuu 100 000 euroon. Sinulla on edelleen lainaa 120 000 euroa, mutta asuntosi arvo on enää 100 000 euroa. Samaan aikaan työllisyys alenee kuplan puhkeamisesta seuraavan taantuman takia, ja on mahdollista että menetät työsi ja työllistyminen on vaikeaa. Koska lainasi vakuusarvo ei kata jäljellä olevaa lainasummaa, voi pankki irtisanoa lainasi, mikäli sinulla on maksuvaikeuksia.

4. Jos pankki irtisanoo lainasi, menetät lainan vakuutena olevan asuntosi pankille. Pankki hyvittää asunnostasi sen markkina-arvon 100 000 euroa, ja jäät vielä 20 000 euroa velkaa pankille.

Lopputulos:

– Maksoit muutaman vuoden asumisestasi 100 000 euroa, ja jäit pankille velkaa vielä 20 000 euroa.

– Hyötyjiä olivat asunnon myyjä, joka sai asunnostaan hyvän hinnan, sekä pankki joka sai 20 000 euroa korkotuloja sekä asuntosi 100 000 euron hintaan, eli puoleen hintaan siitä mitä itse siitä maksoit. Pankki todennäköisesti myy asuntosi pois seuraavan nousukauden aikana tätä kalliimmalla.

Allaolevassa kuvassa näkyy kotitalouksien velkaantumisasteen kehitys 1975-2009:

ja seuraavassa kuvassa vanhojen kerrostaloasuntojen reaalihintaindeksi 1970-2009:

Kuvat ovat otettu Tilastokeskuksen sivuilta.

Mainokset

4 Responses to Asuntokuplasta

 1. NV says:

  Hyvä kirjoitus!

  On tosiaan hauska yksityiskohta, että pankkien varat ovat kiinni veloissa ja velat muuttuvat kirjanpidossa saataviksi. Saatavia vastaan puolestaan voidaan (kai) antaa lisää lainaa.
  Vai toimitaanko suomessa näin?

  Miten muuten mahtaa olla, laskeeko Euroopan keskuspankki tarvittaessa uutta rahaa liikkeelle perusteenaan esim. se, että pankkien saatavat ovat lisääntyneet?

 2. timoteus says:

  Hyvä kirjoitus, oikeaa toisinajattelua. Tosin vähän olet tainut saada vaikutteita gurling markulta:-)

 3. Pekka says:

  Juuri näin, velkaponzin kehittymistä tässä sivusta seurataan. Ainoa asia, josta olen eri mieltä on se että pankit jäisivät istumaan asuntojen päälle ja odottamaan seuraavaa nousukautta. Meillä on hyvin muistissa edellisestä lamasta ja lukuisia esimerkkejä lähihistoriasta (Islanti, Irlanti, Espanja, Jenkit, etc) mitä tapahtuu pankeille kun asuntojen hinnat lähtee laskuun ja vakuusarvot siinä samalla. Yhtäkkiä pankkien velat onkin yheisiä ja ne lisätään valtion velan päälle.

  Kannattaa siis sen asunnon myynnin lisäksi miettiä myös pankkiosakkeiden myyntiä. : ) Ja samalla ajatella ehkä muuttoa johonkin lämpimään maahan siinä vaiheessa kun on suomen vuoro alkaa selvittelemään asuntovelkaponzia.

 4. punttis says:

  Toinen jännä juttu on nämä käänteiset asuntolainat missä annetaan vielä kuluttajillekin lisää velkaa, http://www.lainaa-rahaa.com/lainaa-asuntoa-vastaan.html

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: