Maanomistuksen verotuksesta

Georgistit kannattavat yhteiskuntamallia, jonka mukaan jokainen voi omistaa työnsä tulokset ja kaiken mitä luo, muttei kuitenkaan maata, joka on ihmiskunnalle yhteistä.

Käytännössä tämä yhteiskuntamalli kannattaisi toteutettaa siten että yhteiskunta vuokraisi maa-alueiden käyttöoikeuksia yksityisille ja yhteisöille.

Käyvän vuokran määrittäminen kullekin maa-alueelle on ongelmallista, mutta se voitaisiin jättää omistajan tehtäväksi seuraavan mallin mukaisesti:

– Tietyin aikavälein (esim. vuoden tai useamman vuoden välein) kunkin maa-alueen nykyinen vuokralainen ilmoittaa maa-alueelle itsemäärittämänsä arvon. Valtio perii tästä ilmoitetusta arvosta tietyn osuuden (esim. 1%) vuokraa kyseiseltä vuokrakaudelta.

– Maa-alueiden hallintaoikeuksille ilmoitetut arvot ovat julkisia. Mikäli joku ulkopuolinen katsoo että maa-alue on arvokkaampi kuin mitä haltija ilmoitti, voi hän jättää maa-alueesta ostotarjouksen.

– Alkuperäinen haltija voi tämän jälkeen korottaa maa-alueelle määrittämäänsä arvoa. Tällöin haltija joutuu myös maksamaan enemmän veroa sillä alueen hallintaoikeuden arvo nousee.

– Mikäli alkuperäinen haltija ei korota tarjoustaan, ja korkeamman tarjouksen tehnyt maksaa tarjoamansa summan valtion tilille, siirtyy maa-alue korkeamman tarjouksen tehneen tahon hallintaan vuokrakauden päättyessä, ja nykyinen haltija saa kauppasumman korvaukseksi hallintaoikeudestaan. Valtio pidättää kauppasummasta veron seuraavasta hallintakaudesta.

– Maa-alueella sijaitsevan omaisuuden myymisestä voivat hallintaoikeuden myyjä ja ostaja sopia keskenään. Mikäli omaisuuden hinnasta ei päästä sopimukseen, on myyjällä oikeus purkaa alueella olevat rakennukset ja kuljettaa ne sekä muu irtain omaisuus pois.

Esitetty malli ratkaisee monia nykyisen maanomistussäädännön ongelmia, joita ovat mm. maa-alueiden tehoton käyttö, sekä maan ansioton arvonnousu yhteiskunnan kaavoitus- ja liikennepolitiikan seurauksena. Malli myös loisi maa-alueen kulloisellekin haltijalle insentiivin keksiä maalle sen arvon mukaista käyttöä.

Maan arvon verottaminen on parempi verotusmuoto kuin esim. tuloverotus, sillä tulojen verottaminen laskee motivaatiota tehdä työtä. Maan arvon verottaminen on perusteltua myös siksi että maata ei ole kukaan luonut, vaan se on yhteistä omaisuutta.

Hong Kongissa maan arvon verotus muodostaa jopa 35% verotuloista

Mainokset

One Response to Maanomistuksen verotuksesta

  1. Nimetön says:

    Hyvää asiaa, olen kanssasi samaa mieltä että yhteisiä luonnonvaroja ei sinällään voi kukaan omistaa yhtä voimakkaasti kuin oman käden tuotoksia. Siksi paras verotuksen painopiste on luonnonvarojen kuten maan verotuksessa ja kulutus- ja haittaveroissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: