Talousdemokraatit ja korko

Talousdemokraattien yksi keskeisimpiä väitteitä on se, että kaikkia lainoja ei ole mahdollista maksaa korkoineen. Kun pankki luo lainarahaa tyhjästä vakuuksia vastaan, se ei luo koron osuutta. Koska korkoa ei luoda samalla kun lainaa, syntyy markkinoille eksponentiaalisesti paheneva rahavaje. Talousdemokraattien väite ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Lainaus talousdemokraattien facebook-ryhmästä ”Paljastetaan rahan valhe”:

Kaikki tiedämme, että yksilön on mahdollista saada velkansa maksettua, jos hän vain menestyy tarpeeksi hyvin tässä kilpailussa rahasta, mutta kollektiivisesti kaikkien velkojen maksu on mahdotonta, sillä rahaa ei yksinkertaisesti ole olemassa tarpeeksi, jotta kaikki lainat voitaisiin maksaa takaisin korkoineen. Jos onnistut maksamaan velkasi, se tarkoittaa, että jonkun muun velka jää pakostikin maksamatta.

Talousdemokraattien uhkakuva pitäisi paikkansa mikäli pankeilla ei olisi kuluja tai ne eivät jakaisi osinkoja, vaan niille kertyisi jatkuvasti rahaa. Käytännössä pankkien välinen kilpailu laskee pankkien saamat korkotulot lähelle pankkien kuluja, ja jäljelle jäävät voitot jaetaan osinkoina osakkeenomistajille. Pankeille ei siis jatkuvasti kerry rahaa markkinoilta, eikä kaikkien lainojen maksaminen korkoineen ole teoreettinen mahdottomuus.

Robert P. Murphy on myös kirjoittanut aiheesta blogissaan:

My modest point in this article was to correct the widespread misconception that in a system of ”debt-based money,” further rounds of inflation are mathematically necessary to avoid default on previous loans. In general, this simply isn’t true, because the bankers can spend their interest payments on real goods and services, thereby returning that money to the public, which can then use it again for further debt payments.

Mainokset

3 Responses to Talousdemokraatit ja korko

 1. Tiina Lehto says:

  Velkojen takaisin maksu edellyttäis jatkuvaa (jopa eksponentiaalista?) talouskasvua ja se ei taida ainakaan Suomen oloissa olla mahdollista, joten musta vaan tuntuu, että monet nyt jaetut lainat tulevat tulevaisuudessa osoittautumaan katteettomiksi.

  Tämä fiat-rahahan perustuu lainan ottajan lupaukseen maksaa takaisin ja jos hän ei maksa ja jos samaan aikaan vakuuksien arvo laskee, niin ei sille rahalle, joka velkana lähti liikkeelle, sitten enää oikein ole perustetta. Vaikka ehkä se ei haittaa tahtia. Velalliselle voidaan antaa maksuaikaa kuolemaan asti, pankki on sitten ainoa perijä. Ja vakuudet voidaan aina pankissa kuvitella täyteen arvoonsa. Niin kuin jenkeissä nyt tehdään, kun pankit voivat ilmoittaa asunnot taseissaan ostohintaisina. Mutta kyllä se tuntuu keplottelulta.

  • roopeluhtala says:

   Millä perusteella velkojen maksu edellyttää jatkuvaa talouskasvua? Katsopa vaikka Brown & Smith -esimerkkiä mainitsemassani Robert P. Murphyn blogikirjoituksessa. Esimerkissä talous ei kasva eikä rahan määrä markkinoilla lisäänny, mutta peritystä korosta huolimatta velanmaksu onnistuu.

 2. Simeoni says:

  Teknisesti Roope on oikeassa ja Talousdemokraatit väärässä. Systeemi toimisi teoriassa ilman kasvavan velan kierrettä. Mutta tämä oletus vaatisi, että pankkien omistajat kuluttavat kaikki korkotulot välittömästi takaisin talouteen (eli raha kiertämään). Mutta jos omistajat kuluttamisen sijaan tallettavatkin tulot pankkitilille, jota talletusta sitten käytetään uuden (velka)rahan luonnin perustana fractional reserve -systeemin mukaisesti, on kyseinen kierre valmis. Eli se ei ole ihan niin vahva kuin esim. Talousdemokraatit väittävät mutta olemassa ja ongelma kuitenkin. Alla olevasta linkistä löytyy pitkä ja pääosin asiallinen keskustelunvaihto aiheesta.

  http://www.chrismartenson.com/forum/exponential-growth/42696

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: