Valtion omaisuus nollaan

Suomessa kannattaisi ottaa käyttöön säädös jonka mukaan joka kalenterivuoden jälkeen valtion omaisuus, eli varat vähennettynä veloilla, tulee olla nolla.

Siirtymäkaudella valtio tulisi velvoittaa lyhentämään tietyn osuuden velkaansa, mikäli se ylittää varojen määrän. Mikäli taas varat ylittävät velat, tulisi tietty osuus niistä jakaa veronpalautuksina kansalle.

Säädös poistaisi velkarahoitteisen politikoinnin kannattavuuden, sillä kansalaiset näkisivät politiikan seuraukset vuosittain verotuksen vahvistuessa. Hyvällä politiikalla kansalaiset saisivat veronpalautuksia, huonolla eivät.

Mikäli valtio kerryttää velkaa, on tämä epäreilua tulonsiirtoa tulevilta sukupolvilta nykyiselle. Valtion ei tule myöskään kerätä omaisuutta, sillä paitsi että sekin on epäreilua tulonsiirtoa nykyiseltä sukupolvelta tuleville, on kansalaisten hyvinvointi korkeampi mikäli he saavat itse päättää omista rahoistaan.

Omaisuuden nollassapitosäädös muistuttaa tulojen ja menojen tasapainovaatimusta, joka on käytössä lähes kaikissa Yhdysvaltojen osavaltioissa. On kuitenkin parempi asettaa vaatimukseksi varojen ja velkojen yhtäsuuruus, kuin tulojen ja menojen, sillä tällöin mm. investoinnit voidaan toteuttaa nopeammin.

Tulojen ja menojen tasapainovaatimus voisi esimerkiksi estää moottoritien rakentamisen loppuun asti nopeasti tilanteessa, jossa tuloja ei ole tarpeeksi. On parempi että moottoritie voidaan rakentaa velkarahalla nopeasti loppuun, ja merkitä tien arvo ja rakentamisesta syntynyt velka taseeseen, sillä lyhyt pätkä moottoritietä ei ole kovin hyödyllinen.

Tulojen ja menojen tasapainovaatimus voisi myös luoda hallitukselle insentiivin realisoida valtion omaisuutta alihintaan tarvitessaan rahaa. Mikäli taas valtiolla olisi velvoite pitää velat ja varat yhtäsuurina, ei valtio voisi realisoida omaisuutta alle tasearvon, sillä tällöin velat ylittäisivät varat realisoinnin jälkeen.

Valtion varojen ja velkojen pitäminen yhtäsuurina ei myöskään voimistaisi suhdannevaihteluja, mikä taas seuraisi tulojen ja menojen yhtäsuuruusvaatimuksesta. Valtio voisi hyvin rakentaa infrastruktuuria suhdannekuopassa verotulojen pienentyessä, kunhan rakennushankkeiden arvo taseessa on yhtä suuri kuin niiden rakentamista varten otettu velka. Suhdannekuopassa rakentaminen on jopa kannattavaa, sillä jos rakennushankkeet voidaan toteuttaa edullisesti, ja niiden arvo ylittää myöhemmin taseeseen merkityn arvon, voidaan ylimenevä osa palauttaa kansalle veronpalautuksina.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: