Yksityinen raha

Valtioiden liikkeellelaskema raha eli fiat-raha on huono vaihdon väline ja tulee menettämään arvonsa seuraavista syistä:

1. Fiat-rahaa vastaan ei ole olemassa mitään todellista hyödykettä johon rahan voisi vaihtaa. Koska kultakannasta on luovuttu, fiat-rahan arvo perustuu ainoastaan sen käytettävyyteen vaihdon välineenä.

2. Fiat-rahan arvo laskee kun keskuspankki luo lisää rahaa. Kun rahan arvo laskee, häviävät kaikki sitä omistavat.

Yksityinen raha ratkaisee edellämainitut ongelmat. Sen sijaan että vaihdon välineenä käytetään fiat-rahaa, voidaan vaihdon välineenä käyttää kaikkea pörssissä noteerattua omaisuutta.

Pörssissä noteerattua omaisuutta käytetään jo nyt vaihdon välineenä yritysmaailmassa, esim. yrityskauppoja rahoitetaan usein osakkeilla. Yksityishenkilöilläkin on teknologian kehittymisen seurauksena pian mahdollisuus luopua kokonaan fiat-rahan käytöstä.

Yksityinen raha vaatii pieniä muutoksia nykyjärjestelmään. Joko pörssinoteerattua omaisuutta tulisi voida myydä osakkeen tms. yksikön murto-osissa, tai sitten pörssiin tulisi listata pörssi-indeksiosuus jonka arvo on 0,01 euroa.

Mikäli pörssiin listattaisiin 0,01 arvoinen indeksiosuus, toimisi yksityishenkiön kaupankäynti seuraavasti:
Henkilö ostaa K-kaupasta 50 eurolla ruokaa. Henkilö maksaa ostokset pankkinsa myöntämällä pankkikortilla ja tällöin pankki myy ostohetkellä asiakkaan osakesalkusta 6 Nokian osaketta 9 eurolla, jolloin asiakkaan tilisaldo kasvaa 54 eurolla. Koska K-kauppa haluaa maksun ensisijaisesti omina osakkeinaan ja toissijaisesti pörssi-indeksiosuuksina, ostaa pankki asiakkaan tilisaldolla yhden K-kaupan osakkeen hintaan 35 euroa, sekä indeksiosuuksia 15 eurolla ja siirtää nämä K-kaupan tilille. Asiakkaan jäljelläolevilla 4 eurolla pankki ostaa indeksiosuuksia asiakkaan tilille.

Fiat-rahaa ei tarvittu kuin hyvin pienen hetken. Käytännössä pankki voi hoitaa em. osakekaupat täysin ilman rahaa käyttämällä esim. indeksiosuuksia vaihdon välineenä.

Yksityinen raha on fiat-rahaa parempi vaihdon väline, koska sillä on aina vastine. Osakkeenomistaja on oikeutettu yrityksen osaketta vastaavaan omaisuuteen sekä yrityksen tuleviin voittoihin. Yksityisen rahan etu on myös se, että pankit eivät voi luoda uutta rahaa (esim. uusia osakkeita) tyhjästä. Yrityksillä on toki oikeus laskea liikkeelle omia osakkeitaan, mutta niillä ei ole intressejä tehdä näin, sillä liikkellelaskeminen laimentaa osakkeenomistajien omistuksia. Yksityisen rahan omistaja voi myös halutessaan konvertoida rahansa esim. pörssinoteeratuiksi raaka-aineosuuksiksi, jotka vastaavat fyysisiä raaka-aine-eriä, ja joita on mahdotonta luoda tyhjästä.

Kun yksityinen raha tulee laajemmassa määrin käyttöön, menettää nykyinen fiat-raha arvonsa, sillä sitä ei enää tarvita vaihdon välineenä, mikä on ainoa peruste sen nykyiselle arvolle. Fiat-raha kannattaa siis vaihtaa muuhun omaisuuteen ennenkuin yksityinen raha tekee siitä tarpeettoman ja arvottoman.

Mainokset

4 Responses to Yksityinen raha

 1. Markus Jansson says:

  Kiinnostava ja luulisin, että käytännössäkin toimiva idea. Tietysti, jos se ei toimi, niin veronmaksajien ei tarvitse maksaa euroakaan mokasta, toisin kuin ei-yksityisten rahoitusjärjestelmien mokatessa.

  • roopeluhtala says:

   Vaikea keksiä miksei toimisi. Jos pitää omaisuutensa pörssinoteeratussa omaisuudessa, ja vaihtaa sitä rahaksi vain tarvitsevansa määrän, on tilanne lähes sama. Systeemin toteuttamiseksi tarvittaisiin vain pankki joka alkaisi tarjota kuvatunlaista reaaliaikaista omaisuuskonversiota asiakkailleen.

 2. Matti Pöri says:

  Voisitko antaa esimerkin, miten tuo maksu toimii ilman fiat rahaa vai vaatiiko se aina fiat rahaa? Ihmisten omaisuus olisi omistamassa materiassa ja missä muussa? Käytännölliset esimerkit olisivat hyödyllisiä sen sijaan, että käytetään harvinaisia teknisiä termejä.

  Miten yksityiset pankit voivat nykyisin luoda rahaa?

  • roopeluhtala says:

   Käytännössä sillä ei ole hirveästi eroa käytetäänkö maksuun osakkeita vai vaihdetaanko osakeomistusta rahaksi vain sillä hetkellä kun rahaa tarvitaan. Ihmiset voivat joka tapauksessa pitää omistamansa rahan määrän hyvin pienenä.

   Yksityiset pankit voivat luoda rahaa kasvattamalla asiakkaidensa tilien saldoja, jotka valtio takaa mm. talletussuojan avulla. Jos valtio ei niitä takaisi, ne olisivat vain lupauksia. Mutta hyvä kysymys, poistin koko kohdan koska on kyseenalaista luovatko pankit rahan sijasta vain lupauksia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: