Arvonlisäverokannoista

Perussuomalaiset esittävät ruoan arvonlisäveron laskemista nykyisestä 13 prosentista 10 prosenttiin, sekä muiden tuotteiden arvonlisäveron nostamista nykyisestä 23 prosentista.

Erilaiset arvonlisäverokannat kuitenkin mahdollistavat samanlaisen veronkierron kuin erilaiset ansiotulo- ja pääomaverokannat. Esimerkiksi lääkäreillä ja asianajajilla on mahdollisuus nostaa palkkansa pääomatulona, josta peritään veroa vain 28%. Laillinen veronkierto loukkaa monien mielestä yhdenvertaisuutta.

Kaupat voivat toteuttaa verokantaeroihin perustuvan veronkierron etukorttijärjestelmillään. Jälkikäteen myönnettävä alennus on mahdollista myöntää kaupan valitsemista tuotteista. Jos kauppa myöntää alennuksen korkeamman arvonlisäverokannan tuotteista, vähenee maksettavien verojen määrä.

Esimerkkitilanteessa asiakas ostaa kaupasta 100 eurolla 23% arvonlisäverokannan tuotteita, ja 900 eurolla 13% verokannan tuotteita. Ilman etukorttijärjestelmää kauppa joutuisi maksamaan 23% verokannan myynnistä veroa 100-100/1,23 = 18,70 euroa, ja 13% verokannan myynnistä veroa 900-900/1,13 = 103,54 euroa eli yhteensä 122,24 euroa.

Jos kauppa myöntää 1000 euron kokonaisostoksista 10% alennuksen, ja kirjanpidossaan myy kaikki 23% verokannan tuotteet nollahintaan, joutuu se maksamaan veroa vain 13% verokannan myynnin mukaan eli yhteensä 103,54 euroa.

Mikäli kauppa olisi etukorttijärjestelmän sijaan alentanut kaikkien tuotteiden hintoja 10%, maksaisi se veroa 23% verokannan tuotteista 90-90/1,23 = 16,83 euroa ja 13% verokannan tuotteista 810-810/1,13 = 93,19 euroa eli yhteensä 110,02 euroa.

Etukorttijärjestelmän mahdollistaman veronkierron avulla maksettavien arvonlisäverojen määrä tippui siis esimerkkitilanteessa 110,02 eurosta 103,54 euroon. Mikäli perussuomalaisten ajatus verokantojen eron kasvattamisesta toteutetaan, muodostuu veronkierrosta vielä tätäkin kannattavampaa.

Mainokset

3 Responses to Arvonlisäverokannoista

  1. Teemu says:

    Hauska anekdootti:Yksityiset ihmiset lähettävät joskus kiireellisissä tavarakuljetuksissa ihmisen mukaan taksiin istumaan koska pelkän tavaran lähettäminen on kalliimpaa kuin henkilön + tavaran kuljetus. Henkilökuljetusten alv. 9 %, tavaroilla 23 %. Onko yhteiskunnan kokonaisedun mukaista että taksissa istuva ei tee tuottavaa työtä, koska vero?

  2. Mac Gyver says:

    Totanoin… Kukahan tuossa nyt oikein voittaa? Kaupalle alv. on läpikulkuerä, ja asiakkaan kukkarolle on ihan sama mistä se satkun alennus tulee? Valtio ainoastaan menettää verotuloja, mutta ei tuosta ole kaupalle tai asiakkaalle mitään hyötyä.

  3. Roope says:

    Kauppa voittaa, sillä se voi myydä suuremman osan myynnistään alhaisella verokannalla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: